Spinnentijd is begonnen en helaas: ze zijn dit jaar dikker en groter dan ooit dit jaar…

 

En dat is niet alles. Dit jaar zijn de spinnen groter en dikker dan ooit, zeggen experts en ondervinden wij.

Kriebelen

Mogelijk krijgen we zelfs te maken met een heuse spinneninvasie, zo schrijft Weeronline. Om daaraan toe te voegen dat de meeste soorten – er zijn er in totaal zo’n 43.000 – niet schadelijk of gevaarlijk zijn. Maar het zijn er wél veel én ze zijn groot. Zijn die spinnen er dan niet in de warme zomermaanden? Jawel, natuurlijk: maar dan leven ze meer buiten en zie je ze dus niet. Hoe kouder het buiten wordt, hoe meer ze naar binnen kruipen om zich daar te nestelen.

Waarom ze dan groter zijn dan normaal? De afgelopen winter was erg mild, waardoor meer spinnen dan normaal in leven zijn gebleven. En ja, die spinnen zijn dus allemaal een stuk groter geworden, omdat ze simpelweg ouder zijn dan vorig jaar. “In het najaar gaan de vrouwtjes graag naar binnen omdat de nachten kouder worden. En om zich voort te planten, komen de mannetjes dan óók uit de krochten tevoorschijn op zoek naar liefde en een vrouwtje om te paren. Daarom zie je er dus meer als het weer kouder wordt. Maar het kan ook dat ze je simpelweg meer opvallen omdat ze in de herfst volwassen – en dus groter – zijn”, legt een meteoroloog van uit. Verder produceren de spinnen veel meer eierzakjes/netjes dan normaal die vanaf augustus allemaal zijn uitgekomen.

Wij hebben zo’n invasie als dit jaar nog niet eerder meegemaakt en hebben voor volgend seizoen reeds een aangepast plan.

Foto bron: Zoom.nl